Δραστηριότητες

Περιήγηση στη Λίμνη Κουρνά

Η Λίμνη Κουρνά είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού. Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα και για βόλτα. Ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, διαρκεί λιγότερο από μια ώρα (3.5 χλμ.). Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες της περιοχής. Δίπλα στις ταβέρνες, σχηματίζονται μικρές παραλίες με λευκή άμμο, όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας. Επίσης ενοικιάζονται θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα μέσα στην λίμνη.

Στην περιοχή γύρω από την λίμνη υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να περιηγηθείτε είτε πεζοί είτε με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή. Στα δεξιά της λίμνης, μπορείτε να απολαύσετε τα Λευκά Όρη, ενώ στα αριστερά τον κόλπο της Γεωργιούπολης , αλλά και τις υπόλοιπες κοντινές παραλίες του Καβρού και τηςΕπισκοπής με τους τεράστιους αμμόλοφους και τα καταγάλανα νερά. Μπορείτε να οδηγήσετε ως την Αργυρούπολη με τις εκπληκτικές πηγές της Αγίας Δύναμης, ένα χωριό με στοιχεία αρχαίου και νεότερου πολιτισμού.

Συνεχίζοντας αυτή τη διαδρομή, βρίσκεται το ομώνυμο χωριό του Κουρνά, με έντονη την πράσινη φύση και τους δροσερούς καταρράκτες. Στο χωριό του Κουρνά υπάρχει η εκκλησία Άγιος Γεώργιος, κτισμένη την Βυζαντινή περίοδο με αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία, που προστέθηκαν αργότερα κατά την Ενετοκρατία. Ανάμεσα στο χωριό Κουρνά και την λίμνη υπάρχει το σπήλαιο Κουρνά, ένα πολύ όμορφο σπήλαιο που εντυπωσιάζει με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι Βρύσες, ένα ακόμη όμορφο και καταπράσινο χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε.

Συνεχίζοντας αυτή την κατεύθυνση, μπορείτε να φτάσετε στην κοιλάδα Κράπης και έπειτα στις Θερμοπύλες των Σφακίων, όπου έχουν γραφτεί μερικοί από τους λαμπρότερους αγώνες του Κρητικού λαού κατά την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Η θέα των φαραγγιών με τα γυμνά βράχια κόβει την ανάσα. Άγριο τοπίο ορεινών όγκων που εναλλάσσονται άλλοτε με ελαιώνες και άλλοτε με ρυάκια, κηπευτικά και κληματαριές. Η κάθοδος προς νότο, προσφέρει μαγευτική θέα καθώς στο βάθος ανατολικά διαγράφεται το Φραγκοκάστελο και τα νησιά Παξιμάδια. Από τα Σφακιά υπάρχει καθημερινή μεταφορά τουριστών από και προς το Φαράγγι της Σαμαριάς. Τέλος, μπορείτε να φτάσετε στη Χώρα Σφακίων και να επισκεφτείτε παραλίες της νότιας Κρήτης, όπως το Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, τη Σούγια, την Παλαιόχωρα και το νησί Γαύδος.

Διαδρομές με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή

Με αφετηρία τη μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, τη Λίμνη Κουρνά, μπορείτε να ξεκινήσετε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή προς ΡέθυμνοΜονή ΠρέβεληςΑρκάδιΗράκλειο.

Στο Ρέθυμνο θα συναντήσετε πολλά στοιχεία βενετσιάνικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής, γραφικά δρομάκια, παλιούς μιναρέδες και τέλος τον Φάρο και το ενετικό κάστρο, την Φορτέτσα που κτίστηκε το 1573.

Συνεχίζετε για την νότια Κρήτη, με υπέροχες παραλίες, με κρυστάλλινα νερά, άλλες έρημες και άλλες με κόσμο, διαδέχονται η μια την άλλη ανάμεσα σε απότομα βουνά (Άγιος Παύλος – Τριόπετρα – Αμμούδι κ.α.). Περνώντας από το Κουρταλιώτικο φαράγγι, φτάνετε στη Ιερά Μονή Πρέβελης, με μαγευτικό φυσικό τοπίο, και έπειτα στο φημισμένο παραθαλάσσιο θέρετρο του Πλακιά.

Στο δρόμο προς Ηράκλειο μπορείτε να επισκεφτείτε την Μονή Αρκαδίου, που υπήρξε το ιερότερο σύμβολο του αγώνα για την εξέγερση εναντίον των Τούρκων.

Τέλος, συνεχίζετε για το Ηράκλειο, περνώντας από τον όρμο του Φόδελε, τον Παλαιόκαστρο και την Αμμουδάρα.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Ο νομός Χανίων συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί παράδεισο για όσους επιζητούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο περιηγητής στα ορεινά θα δει μικρά παραδοσιακά χωριά με σπίτια που του παρέχουν τη δυνατότητα να διαμένει. Έτσι θα γνωρίσει την κρητική φύση, τον κρητικό τρόπο ζωής και να απολαύσει ντόπια προϊόντα.

Η ορειβασία στα βουνά του νομού Χανίων είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους τολμηρούς. Τα καταφύγια, φιλόξενα και ζεστά, βρίσκονται σαν τις αετοφωλιές σκαρφαλωμένα πάνω στα άγρια βουνά της Κρήτης.

Το ποδήλατο του βουνού αποτελεί επίσης πρόκληση, όπως και το κυνήγι στην ορεινή ενδοχώρα.

Το Οικοσύστημα της Λίμνης Κουρνά

Οι ορεινοί όγκοι, γύρω από τη Λίμνη Κουρνά, σε κάποια σημεία είναι γυμνοί με λίγη βλάστηση ενώ σε κάποια άλλα είναι καταπράσινοι με δέντρα, πολύχρωμους θάμνους και ελαιόδεντρα. Η περιοχή προστατεύεται από το Natura 2000 καθώς αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο αφού φιλοξενεί πλήθος σπάνιων ειδών όπως νερόκοτες, νεροχελώνες, χέλια, νερόφιδα, αλλά και κάποια ενδημικά φυτά που σπανίζουν. Η λευκή άμμος που υπάρχει δίπλα στη λίμνη την κάνει κατάλληλη για κολύμπι. Αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για περίπατο, διάβασμα και ηρεμία. Την καλοκαιρινή περίοδο, η στάθμη της λίμνης, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της λόγω της μείωσης του όγκου των υπογείων υδάτων από τα ορεινά, ενώ την χειμερινή, η στάθμη ανέρχεται.

Φορτώνει...
Ουπς!
Τρέχετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που δεν υποστηρίζουμε πλήρως. Κάντε αναβάθμιση σε αυτό για καλύτερη εμπειρία.
Ο δικτυακός τόπος μας λειτουργεί καλύτερα με το Google Chrome.
Πώς να αναβαθμίστε το πρόγραμμα περιήγησης